Monday, April 16, 2012

Futuristic Fudge Hair - scenske frizure u svakodnevnom životu

Iako se danas friziranje i frizure ne shvaćaju strogo i u principu nema pravila - sve se nosi, sve je prihvatljivo - ipak postoji dojam da postoji tek šačica frizura koje se uvijek ponovno vraćaju u modu i viđamo ih na ulicama. Iz ovoga izuzimam runway frizure koje se, naravno, usklađuju s temom revije, šminkom i najviše garderobom i tu se doista može vidjeti svašta, no zajednički nazivnik je često nenosivost. Dodamo li tome da se runway frizure često sastoje od umetaka, perika i raznih instalacija, jasno je da te frizure rijetko mogu služiti kao inspiracija za nešto što u svakodnevnom životu treba održavati.


Međutim, teško se oduprijeti utjecaju medija, slikama avangardne Lady Gage, ekstravagantne Rihanne i potpuno pomaknute Nicki Minaj. Zajednički nazivnik njihovih frizura je odvažnost, sceničnost, tekstura, hrabre boje - i nenosivost, barem na način na koji ih one nose.


Bez obzira na to, njihove frizure ostavile su velik utjecaj, a uz male modifikacije, nosive su u svakoj situaciji. Pogledajmo trendove i njihove nosivije varijante:






Sjećate se spota za "Telephone" i Gagine outrageous kose - s viklerima od limenki, s telefonskom slušalicom od kose, sa nevjerojatnim kanarinac žutim ombre pramenovima na platinastoj boji? Najnosivija od nabrojanih je pramenirana žuta kosa, ali nekima i dalje može djelovati suviše ekstremno, prejako, jednostavno - prenapadno.


Moj prijedlog za smireniju i prihvatljiviju varijantu je dip-dye, na ovoj slici sivo-ljubičasti na blond kosi, ovako:




Pametno odabrana i miješana boja može djelovati vrlo sofisticirano. Gaga je okružena vojskom stilista i frizera koji paze na svaku dlaku na njenoj kosi, a stil je osmišljen tako da ne izgleda klaunski, što bi bilo vrlo vjerojatno u kućnoj radinosti.


Isto tako, pogledajte razliku između mog prijedloga i davne frizure pjevačice Christine Aguilere:




Pogledajte kako je jak kontrast u ovom slučaju napadan i djeluje jeftino (riječ je o ekstenzijama). Konačni rezultat je "Cruella De Vil goes to disco" izgled - grozno. Kod ovih frizura, vrlo je važno da prijelaz izgleda fluidno i prirodno u svojoj neprirodnosti.




Rihanna je sa svojom crvenom u nijansi višnje ostavila golem utjecaj na trendovima u uređenju i bojenju kose, bez obzira na neprirodnu nijansu u kombinaciji sa prirodno kovrčavom kosom:


Imajte na umu da je i Rihannin imidž rezultat dobro promišljenih koraka i da bi ovako nešto u domaćoj varijanti moglo ispasti ništa manje nego katastrofalno. Ukoliko žudite za jarko crvenom sa twistom (a imate valovitu ili kovrčavu kosu), preporučam sljedeće:







Naviklajte kosu na najveće čičak viklere, pričvrstite ih ukosnicama, a nakon sušenja je lagano po potrebi pri vrhovima uvijte figarom. Finiširajte silikonom za sjaj. Think Jessica Rabbit, igrajte se, mogućnosti su velike - kratke Bettie Page šiške, šiške sa strane, dramatični razdjeljak i kosa prebačena preko jednog oka, you name it. Ako imate kovrčavu ili valovitu kosu, držite se blagih valova umjesto sitno kovrčave varijante jer je ovaj način puno više polished i nosiv, a mogućnosti greške su puno manje. Isto vrijedi i za jet black (pravu crnu) kosu, koja u prikazanoj varijanti djeluje glamurozno, a u kovrčavoj (ako je neprofesionalno izvedena) - neuredno i previše nalik na ovčje runo. Ako više volite prati kosu navečer i možete spavati s mokrom kosom, ispletite jednostavnu pletenicu koju ćete ujutro rasplesti. Tada neće biti potrebno uvijati je figarom.



Ako niste raspoloženi za viklere ili pletenicu ili ste u žurbi, pogledajte ovu varijantu:




Dva pramena najbliža licu "pritisnite" ukosnicama, jednom ispod druge, s obje strane lica, a ostatak kose sušite difuzorom i glavom prema gore. Ne dirajte kosu previše i ne razbacujte je u zrak. Nakon sušenja, skinite ukosnice i usjajite kosu silikonom. Kod frizura jarkih boja na prirodnoj kosi pravilo je - uvijek neka ide od lica. Jake boje saturiraju ten, a ukoliko svu kosu utjerate u lice, zagušit će vas. Želite imati lijepe kovrče, ne izgledati kao Mowgli :).



Sljedeća frizura koja ima status ikone je beehive frizura pokojne Amy Winehouse. To je klasična retro frizura za dugu kosu, koju je Amy često nosila neurednu i "ukrašenu" kontrastnim platinastim pramenom koji je zbog neodržavanja znao poprimiti žutu nijansu.






Ova je frizura sudar klasike i ekstrema jer se sam beehive ili bouffant nosi vrlo visoko i vrlo natapirano, a slobodna kosa ispod njega opet djeluje ženstveno i fluidno. Kod Amy je bouffant velik i u raskoraku sa statikom cijele frizure pa djeluje teško i kao da joj preteže cijelu glavu. I opet, kod ove frizure treba naći mjeru - ni preveliko ni premaleno, ni previše natapirano ni preflach.


Moj prijedlog:



Kako bi se maknula "težina" s beehivea, treba napraviti razdjeljak, onakav kakav inače nosite - na stranu ili po sredini. Ukoliko krenete bez razdjeljka i ne dozvolite kosi naprijed dovoljno slobode, rezultat bi mogao biti previše nalik šubari nabijenoj na čelo. Kosu podijelite u dva dijela - dio na tjemenu, do ispod uha, a ostatak kose ostavite slobodan. Dio na tjemenu dobro počešljajte. Nakon toga, primite ga u ruku i držite kao da želite svezati rep. Kosu tapirajte gustim češljem od ispod, kratkim i brzim pokretima. Kad je kosa dovoljno natapirana, možete je pustiti jer će stajati sama. Nalakirajte je od ispod, podvijte natapirani dio prema tjemenu i zakačite ukosnicama. Ostatak kose prebacite preko ramena i po potrebi uvijte figarom na vrhovima. Lagano četkom počešljajte beehive odnaprijed da ne djeluje razbarušeno i stavite lak za kosu.







To je to za danas :)

K.

No comments:

Post a Comment