Tuesday, April 17, 2012

Luxurious Longhair Lather - Kosa bez volumena

U estetskom smislu, jedan od problema kod žena s prirodno ravnom kosom je nedostatak volumena u kosi i osjećaj da kosa beživotno visi, nemogućnost da odstoji od glave. Svakako, bujna, gotovo lavovska griva san je svake žene, no tekstura ravne kose često ne radi u prilog tim željama.

Proizvođači često reklamiraju proizvode za volumen, poput šampona, regeneratora, maski ili pudera, međutim, i dalje je velik broj korisnica koje se žale na slabu trajnost tih efekata.

Za početak, potrebno je znati da su sredstva za postizanje volumena često samo dodatak dobro ošišanoj i isfeniranoj kosi i ima ih smisla koristiti samo u slučaju da je kosa unaprijed pripremljena za takve preparate. Morate biti svjesni da je gotovo nemoguće da ravna, tupo i jednako ošišana kosa poprimi ikakav volumen bez prethodne pripreme u vidu šišanja i oblikovanja frizure, samo uz pomoć šampona. Slijedite logiku: da je moguće da šampon podari takvom tipu kose volumen kao na slikama, cijena mu ne bi bila 19 kuna, već 10 puta veća :). Složit ćete se, to je jednostavno, nažalost - nemoguće.

Međutim, da ne biste pomislile da nema nade, u ovom postu ću opisati kako ćete dobiti, održavati i postići volumen bez pretjerane muke (onima koje su navikle malo raditi oko kose, one koje nisu - naučit će).

Prvo, odaberite šampon bez silikona. Šamponi sa slikonom stvaraju trenutne efekte na vanjskoj ovojnici vlasi, ali ne prodiru unutra. Umjesto toga, na kosi se tijekom vremena stvara nanos kemikalija (build up) od kojih kosa doživljava zamor pa se često "pobuni", prezasiti i odbije poslušnost, te postane upravo suprotna onome kakvu biste htjeli.

Drugo, ošišajte se na način da kosa bude u mogućnosti poprimiti volumen. Razmislite o elementarnoj fizici - kosu treba odignuti od glave i jasno je da mora biti ošišana slojevito.


                                                     Voluminozna frizura za kratku kosu:




Glumica Michelle Williams ima kratku pixie frizuru. Odlučite li se za ovu dužinu, najduži pramen vam obavezno mora doći do uha kad je kosa suha, ne kraće. Kod stvaranja volumena u kosi svih dužina najvažnija je "kruna" ili "kupola", odnosno, kosa na zatiljku koja mora biti ošišana polukružno, odnosno kupolasto. Jednom kad dobijete taj oblik, na zatiljni dio je dovoljno staviti par viklera, a ostatak kose sušiti difuzorom, na najnižoj temperaturi. Kosu "mijesite" rukom dok je sušite. Pri kraju sušenja blizu korijena nanesite pjenu. 


Voluminozna frizura za poludugu kosu:




Kod poluduge kose, jedno je zlatno pravilo - naprijed duže, iza kraće, ništa više i ništa manje. Kad ste ošišani na taj način, također nećete imati drugog posla osim na vrh glave staviti par viklera, a ostatak kose sušiti glavom prema dolje. Pjena je i ovdje dobar alat, stavite je blizu korijena kose.


Voluminozna frizura za dugu kosu:



Kod frizera zatražite površinsko slojevito šišanje kako bi kosa izgubila na težini. Slojevi moraju biti dugi jer će vam se prekratki slojevi razletjeti oko lica. Kod kuće pri sušenju koristite ravnu, široku jastučastu četku. Počnite sa sušenjem na najnižoj temperaturi. Najprije osušite već spominjanu kupolu odižući je od tjemena i gnječeći je rukama. Zatim četkom podižite i razbacujte donje pramenove prema gore, a kosu sušite iznutra prateći pokrete četke. Pred kraj sušenja na fen stavite difuzor i dovršite sušenje rukama gnječeći kosu pri vrhovima. Možete koristiti pjenu ili par kapi silikona za sjaj.



K.




No comments:

Post a Comment