Wednesday, April 18, 2012

Humor's Hair-Tool Harness - moja njega kose (proizvodi i alati)

Danas ću pisati o tome kako i čime njegujem svoju kosu, kako je uređujem, bojim, sušim i održavam.

Nažalost, nemam funkcionalan fotoaparat pa se i dalje moram služiti slikama s gugla, nemojte zamjeriti, no čim dođem do fotića, post ću apdejtati svojim fotkama :).

Prvo, malo o mojoj kosi - prirodno je kovrčava i to jako. Prirodna boja je deep auburn, odnosno bogato smeđa s jakim bakrenim odsjajem. Genetski sam, nažalost, rano posijedila i to potpuno (papar i sol boja), pa sam odlučila bojiti je dok ne dođem u godine u kojima bih se osjećala ugodno potpuno sijeda.

Tjeme mi je masno, a vrhovi suhi. Godinama sam isprobavala razne brendove, radila sve moguće kombinacije šampona, regeneratora, maski i sredstava za njegu dok nisam došla do kombinacije koja mi savršeno paše. Mnogi hit proizvodi, poput trenutno Macadamije, meni osobno nisu odgovarali koliko god ja to žarko željela. Ponekad jednostavno sami sebi moramo priznati da, iako je nešto većini dobro, nama ne funkcionira tako bez obzira koliko iskeširali za određeni proizvod.

Za početak, kosu bogato nauljim jednim od meni dva najdraža ulja, a to su ulje badema i ulje sjemenki marelice. Iako se za njegu kose obično preporuča maslinovo ulje, za moju je kosu ono preteško i prezasitno. Ukoliko joj je potreban nešto snažniji tretman (prije bojenja, primjerice), stavim bademovo ulje, jače od to dvoje. Za normalnu njegu, koristim ulje sjemenki marelice, koje je jedno od najlaganijih ulja na tržištu. Ulja kupujem u Zagrebu, u Kemigu (Bauerova ulica br. 5), trgovini koja trguje sirovinama za izradu prirodne kozmetike. Ako me pamćenje dobro služi, 100 ml ulja sjemenki marelice stoji 17 kn, a bademovog 20ak kuna. Ulje zagrijem među dlanovima da potaknem kretanje molekula i pustim da u kosi odstoji cca 2 sata, da dobro penetrira u vlas.

Nakon toga, slijedi pranje šamponom bez silikona. Moj favorit i šampon u koji se kunem je Alverde šampon za osjetljivo vlasište od ekstrakata breze i kadulje. Cijena mu je 16.90 za 200 ml, a proizvodi ga Drogerie Markt (DM). Pri pranju koristim što je moguće mlačniju vodu, zbog očuvanja boje i vlasi (prevruća voda može poprilično "skuriti" vlasi).

Šampon se, upravo zbog toga što ne sadrži silikone, slabo pjeni, no nemojte da vas to zbuni, to je posve normalno. Ovisno o zaprljanju, šamponiram je jednom (za slabo zaprljanje) ili dvaput (ako je kosa masnija ili ako skidam boju nakon bojenja).

Nakon šamponiranja, slijedi regenerator. I tu moj favorit je Alverde, ali ovaj put onaj za oštećenu kosu, od ekstrakata avokada i grožđa. Cijena mu je također 16.90 kn za 200 ml. Ono što je kod ovog regeneratora na prvi pogled izvrsno je mješavina avokada - vrlo masnog voća i grožđa - vrlo laganog voća, što pruža izvstan balans težini regeneratora. Držim ga na kosi dok se sapunam i ispirem, a kad završim s pranjem tijela, isperem ga.

Kao što možete vidjeti na slici, niti on ne sadrži silikone.


Dvaput tjedno na kosu nanosim masku. Za mene, to je optimalna frekvencija nanošenja maske jer ne želim da se kosa prezasiti. Moja ljubimica je L'Oreal Elseve Re-Nutrition s ekstraktima matične mliječi. Maska je iznimo "putraste" strukture, teška, gusta, intenzivnog mirisa meda. Cijena je 30ak kn za 300 ml. Nanosim je na cijelu kosu, za razliku od regeneratora, koji nanosim samo na sredinu kose prema vrhovima.

Kad je nanesem, kosu zamotam u ručnik i ostavim oko sat vremena. Rezultat je doista dubinski i vidljivo obnovljena i mirisna kosa.


Kako sam trenutno ošišana na kratku bob frizuru sa šiškama, jasno je da je moram bar donekle dovesti u prihvatljiv oblik, s obzirom na kovrčavost. Ipak, ne feniram je da bude posve ravna jer smatram da mi to ne stoji dobro. Imam prilično krupno lice s velikim očima, jakim jagodicama, obraščićima i visokim čelom i potpuno ravna kosa me ponešto podeblja, što, vjerujem, nitko ne voli na sebi :D. Moglo bi se reći da frizuru održavam da bude najsličnija (ako ne i identična, samo druge boje) ovoj:



Ne smeta mi uvijenost šiškica ni kose, dapače, no ipak mi je potrebno par alata kako ne bih imala svoju tipičnu afro kovrčavu. Iako sam i ja u jednom trenu podlegla uporabi pegle za kosu, brzo sam je izbacila iz uporabe jer mi je strašno oštetila vlasi, skinula boju i čak ni tada nisam postigla posve ravnu kosu. Pegla je pala u zaborav (mislim da sam je čak poklonila. Toliko mi je boli nanijela da je nisam htjela ni prodati :D.), a zamijenili su je neki drugi, meni draži i manje štetni alati.

Kosu prije sušenja prvo treba zaštititi od temperature fena. U tu svrhu koristim relativno nov priozvod na našem tržištu, Pantene Heat Defense Gloss Spray za normalnu kosu. Cijena je 23 kn za 150 ml. Sprej je moguće zaključati (da se ne prolije). Dolazi u lijepoj petrolej-zlatnoj ambalaži.


Nakon nanošenja spreja, kosu počešljam češljem sa širokim zupcima i razdvojim na dijelove kako bi je bilo lakše sušiti.

Za sušenje upotrebljavam no-name fen (naravno, profi fenovi sa ionima su zakon, nabavljam čim mi se na računu stvore sredstva) i četku koju jednostavno moram podijeliti s vama jer je nevjerojatna, preporodila sam se otkad je imam, a na peglu više ne bih ni pomislila.

To je dvostruka keramička četka za feniranje s rupicama za dotok zraka iz fena, izgleda ovako:



Pramen kose se stavi između ploča četke i zatim se po pramenu polako spuštate prema vrhu vlasi, kao da se peglate. U isto vrijeme, kroz rupice na vrhu četke ulazi topli zrak iz fena. Savršeno <3. Četka se može naći u trgovinama sa frizerskim priborom i u Nami, gdje sam ja kupila svoju i platila je 77 kn. Sušenje mi na ovaj način traje nešto manje od 10 minuta. Prezadovoljna sam i obožavam je. Četku je također moguće zaključati pomoću mehanizma na zglobu drški, da ne stoji "razjapljena" i da se četkice ne oštećuju, ne prljaju i da po njima ne pada prašina.


Nakon sušenja, na kosu nanesem silikonske kapi za sjaj. Dovoljno je staviti doslovno jednu ili dvije kapi, a rezultat je impresivan lom svjetlosti i igra boje u kosi. Moj izbor je Elegans silikon na pumpicu.


Što se boje tiče, nakon godina traženja, moj je izbor Revlon Nutri Colorcreme boja koju kupujem u frizerskom priboru u Domjanićevoj ulici, strmoj ulici okomitoj na Kvaternikov trg. Nijansa je medium chestnut brown, prekrasna toplo smeđa nijansa sa dodatkom bakrene i zlatnoplave. Miješam je sa 6% hidrogena istog proizvođača, kako bih naglasila bakrenu i zlatnoblond nijansu. Godinama sam nosila zlatnobakrene boje i zaželjela sam se promjene i sudeći po komentarima, nisam pogriješila (phew!).






Za kraj, pozdravljam vas jednim videom s veselom proljetnom pjesmom:



K.

Tuesday, April 17, 2012

Luxurious Longhair Lather - Kosa bez volumena

U estetskom smislu, jedan od problema kod žena s prirodno ravnom kosom je nedostatak volumena u kosi i osjećaj da kosa beživotno visi, nemogućnost da odstoji od glave. Svakako, bujna, gotovo lavovska griva san je svake žene, no tekstura ravne kose često ne radi u prilog tim željama.

Proizvođači često reklamiraju proizvode za volumen, poput šampona, regeneratora, maski ili pudera, međutim, i dalje je velik broj korisnica koje se žale na slabu trajnost tih efekata.

Za početak, potrebno je znati da su sredstva za postizanje volumena često samo dodatak dobro ošišanoj i isfeniranoj kosi i ima ih smisla koristiti samo u slučaju da je kosa unaprijed pripremljena za takve preparate. Morate biti svjesni da je gotovo nemoguće da ravna, tupo i jednako ošišana kosa poprimi ikakav volumen bez prethodne pripreme u vidu šišanja i oblikovanja frizure, samo uz pomoć šampona. Slijedite logiku: da je moguće da šampon podari takvom tipu kose volumen kao na slikama, cijena mu ne bi bila 19 kuna, već 10 puta veća :). Složit ćete se, to je jednostavno, nažalost - nemoguće.

Međutim, da ne biste pomislile da nema nade, u ovom postu ću opisati kako ćete dobiti, održavati i postići volumen bez pretjerane muke (onima koje su navikle malo raditi oko kose, one koje nisu - naučit će).

Prvo, odaberite šampon bez silikona. Šamponi sa slikonom stvaraju trenutne efekte na vanjskoj ovojnici vlasi, ali ne prodiru unutra. Umjesto toga, na kosi se tijekom vremena stvara nanos kemikalija (build up) od kojih kosa doživljava zamor pa se često "pobuni", prezasiti i odbije poslušnost, te postane upravo suprotna onome kakvu biste htjeli.

Drugo, ošišajte se na način da kosa bude u mogućnosti poprimiti volumen. Razmislite o elementarnoj fizici - kosu treba odignuti od glave i jasno je da mora biti ošišana slojevito.


                                                     Voluminozna frizura za kratku kosu:




Glumica Michelle Williams ima kratku pixie frizuru. Odlučite li se za ovu dužinu, najduži pramen vam obavezno mora doći do uha kad je kosa suha, ne kraće. Kod stvaranja volumena u kosi svih dužina najvažnija je "kruna" ili "kupola", odnosno, kosa na zatiljku koja mora biti ošišana polukružno, odnosno kupolasto. Jednom kad dobijete taj oblik, na zatiljni dio je dovoljno staviti par viklera, a ostatak kose sušiti difuzorom, na najnižoj temperaturi. Kosu "mijesite" rukom dok je sušite. Pri kraju sušenja blizu korijena nanesite pjenu. 


Voluminozna frizura za poludugu kosu:




Kod poluduge kose, jedno je zlatno pravilo - naprijed duže, iza kraće, ništa više i ništa manje. Kad ste ošišani na taj način, također nećete imati drugog posla osim na vrh glave staviti par viklera, a ostatak kose sušiti glavom prema dolje. Pjena je i ovdje dobar alat, stavite je blizu korijena kose.


Voluminozna frizura za dugu kosu:



Kod frizera zatražite površinsko slojevito šišanje kako bi kosa izgubila na težini. Slojevi moraju biti dugi jer će vam se prekratki slojevi razletjeti oko lica. Kod kuće pri sušenju koristite ravnu, široku jastučastu četku. Počnite sa sušenjem na najnižoj temperaturi. Najprije osušite već spominjanu kupolu odižući je od tjemena i gnječeći je rukama. Zatim četkom podižite i razbacujte donje pramenove prema gore, a kosu sušite iznutra prateći pokrete četke. Pred kraj sušenja na fen stavite difuzor i dovršite sušenje rukama gnječeći kosu pri vrhovima. Možete koristiti pjenu ili par kapi silikona za sjaj.



K.




Monday, April 16, 2012

Futuristic Fudge Hair - scenske frizure u svakodnevnom životu

Iako se danas friziranje i frizure ne shvaćaju strogo i u principu nema pravila - sve se nosi, sve je prihvatljivo - ipak postoji dojam da postoji tek šačica frizura koje se uvijek ponovno vraćaju u modu i viđamo ih na ulicama. Iz ovoga izuzimam runway frizure koje se, naravno, usklađuju s temom revije, šminkom i najviše garderobom i tu se doista može vidjeti svašta, no zajednički nazivnik je često nenosivost. Dodamo li tome da se runway frizure često sastoje od umetaka, perika i raznih instalacija, jasno je da te frizure rijetko mogu služiti kao inspiracija za nešto što u svakodnevnom životu treba održavati.


Međutim, teško se oduprijeti utjecaju medija, slikama avangardne Lady Gage, ekstravagantne Rihanne i potpuno pomaknute Nicki Minaj. Zajednički nazivnik njihovih frizura je odvažnost, sceničnost, tekstura, hrabre boje - i nenosivost, barem na način na koji ih one nose.


Bez obzira na to, njihove frizure ostavile su velik utjecaj, a uz male modifikacije, nosive su u svakoj situaciji. Pogledajmo trendove i njihove nosivije varijante:






Sjećate se spota za "Telephone" i Gagine outrageous kose - s viklerima od limenki, s telefonskom slušalicom od kose, sa nevjerojatnim kanarinac žutim ombre pramenovima na platinastoj boji? Najnosivija od nabrojanih je pramenirana žuta kosa, ali nekima i dalje može djelovati suviše ekstremno, prejako, jednostavno - prenapadno.


Moj prijedlog za smireniju i prihvatljiviju varijantu je dip-dye, na ovoj slici sivo-ljubičasti na blond kosi, ovako:




Pametno odabrana i miješana boja može djelovati vrlo sofisticirano. Gaga je okružena vojskom stilista i frizera koji paze na svaku dlaku na njenoj kosi, a stil je osmišljen tako da ne izgleda klaunski, što bi bilo vrlo vjerojatno u kućnoj radinosti.


Isto tako, pogledajte razliku između mog prijedloga i davne frizure pjevačice Christine Aguilere:




Pogledajte kako je jak kontrast u ovom slučaju napadan i djeluje jeftino (riječ je o ekstenzijama). Konačni rezultat je "Cruella De Vil goes to disco" izgled - grozno. Kod ovih frizura, vrlo je važno da prijelaz izgleda fluidno i prirodno u svojoj neprirodnosti.




Rihanna je sa svojom crvenom u nijansi višnje ostavila golem utjecaj na trendovima u uređenju i bojenju kose, bez obzira na neprirodnu nijansu u kombinaciji sa prirodno kovrčavom kosom:


Imajte na umu da je i Rihannin imidž rezultat dobro promišljenih koraka i da bi ovako nešto u domaćoj varijanti moglo ispasti ništa manje nego katastrofalno. Ukoliko žudite za jarko crvenom sa twistom (a imate valovitu ili kovrčavu kosu), preporučam sljedeće:







Naviklajte kosu na najveće čičak viklere, pričvrstite ih ukosnicama, a nakon sušenja je lagano po potrebi pri vrhovima uvijte figarom. Finiširajte silikonom za sjaj. Think Jessica Rabbit, igrajte se, mogućnosti su velike - kratke Bettie Page šiške, šiške sa strane, dramatični razdjeljak i kosa prebačena preko jednog oka, you name it. Ako imate kovrčavu ili valovitu kosu, držite se blagih valova umjesto sitno kovrčave varijante jer je ovaj način puno više polished i nosiv, a mogućnosti greške su puno manje. Isto vrijedi i za jet black (pravu crnu) kosu, koja u prikazanoj varijanti djeluje glamurozno, a u kovrčavoj (ako je neprofesionalno izvedena) - neuredno i previše nalik na ovčje runo. Ako više volite prati kosu navečer i možete spavati s mokrom kosom, ispletite jednostavnu pletenicu koju ćete ujutro rasplesti. Tada neće biti potrebno uvijati je figarom.



Ako niste raspoloženi za viklere ili pletenicu ili ste u žurbi, pogledajte ovu varijantu:




Dva pramena najbliža licu "pritisnite" ukosnicama, jednom ispod druge, s obje strane lica, a ostatak kose sušite difuzorom i glavom prema gore. Ne dirajte kosu previše i ne razbacujte je u zrak. Nakon sušenja, skinite ukosnice i usjajite kosu silikonom. Kod frizura jarkih boja na prirodnoj kosi pravilo je - uvijek neka ide od lica. Jake boje saturiraju ten, a ukoliko svu kosu utjerate u lice, zagušit će vas. Želite imati lijepe kovrče, ne izgledati kao Mowgli :).



Sljedeća frizura koja ima status ikone je beehive frizura pokojne Amy Winehouse. To je klasična retro frizura za dugu kosu, koju je Amy često nosila neurednu i "ukrašenu" kontrastnim platinastim pramenom koji je zbog neodržavanja znao poprimiti žutu nijansu.






Ova je frizura sudar klasike i ekstrema jer se sam beehive ili bouffant nosi vrlo visoko i vrlo natapirano, a slobodna kosa ispod njega opet djeluje ženstveno i fluidno. Kod Amy je bouffant velik i u raskoraku sa statikom cijele frizure pa djeluje teško i kao da joj preteže cijelu glavu. I opet, kod ove frizure treba naći mjeru - ni preveliko ni premaleno, ni previše natapirano ni preflach.


Moj prijedlog:



Kako bi se maknula "težina" s beehivea, treba napraviti razdjeljak, onakav kakav inače nosite - na stranu ili po sredini. Ukoliko krenete bez razdjeljka i ne dozvolite kosi naprijed dovoljno slobode, rezultat bi mogao biti previše nalik šubari nabijenoj na čelo. Kosu podijelite u dva dijela - dio na tjemenu, do ispod uha, a ostatak kose ostavite slobodan. Dio na tjemenu dobro počešljajte. Nakon toga, primite ga u ruku i držite kao da želite svezati rep. Kosu tapirajte gustim češljem od ispod, kratkim i brzim pokretima. Kad je kosa dovoljno natapirana, možete je pustiti jer će stajati sama. Nalakirajte je od ispod, podvijte natapirani dio prema tjemenu i zakačite ukosnicama. Ostatak kose prebacite preko ramena i po potrebi uvijte figarom na vrhovima. Lagano četkom počešljajte beehive odnaprijed da ne djeluje razbarušeno i stavite lak za kosu.







To je to za danas :)

K.

Hair in your concertina wire - kako odabrati boju kose

Najčešća promjena izgleda za kojom žene posežu je promjena boje kose. U šarolikoj ponudi dostupne su razne vrste i nijanse, boje sa slabijim ili jačim udjelom amonijaka, pojačivači boje i razni drugi proizvodi namijenjeni kućnom uređenju kose. Ipak, kad jednom naučite koja boja pristaje kojem tenu, vidjet ćete da je grad pun djevojaka i žena s neodgovarajućom bojom kose koja im često nimalo ne laska. Slično govore i makeup blogerice, koje pak često primjećuju djevojke s loše odabranim nijansama podloge i pudera za lice.



Dio razloga je u utjecaju medija, agresivnom nametanju trendova i relativno niskim cijenama (pa time i dostupnosti) boja za kućnu uporabu, a dio (veći dio, čini mi se) u neznanju, što ćemo, nadam se, uspješno prevladati slijedeći upute za procjenu optimalne boje koja bi najbolje laskala tenu i boji očiju.


Prvi korak na tom putu je određivanje podtona kože. Jedan od načina da se podton odredi je promatranje boje žila na unutrašnjosti zapešća. Ukoliko su vam žile plave, sa sigurnošću možemo reći da ste hladnog podtona. Ako su zelene, topli ste podton. Ako su istovremeno i plavkaste i zelene, neutralni ste podton. 


Drugi način je promatranje šarenice oka. Ukoliko u boji oka imate žute tonove, topli ste podton. Ako u boji oka imate metalne boje, hladni ste podton. Objasnit ću na svom primjeru - imam svjetli ten, ali žutog podtona, sa očima boje lješnjaka i puno žutila u šarenici. Nema nikakve sumnje da sam upravo topli podton. 


Još jedan, ali možda najvarljiviji, je test pomoću nakita. Ako vam uz lice najbolje stoji srebrni nakit, hladni ste podton. Zlato - topli podton. Ako vam jednako dobro stoji i srebro i zlato, neutralni ste podton.


Ako imate čisto bijelu maramu ili ručnik, zategnite kosu i napravite turban od ručnika ili marame i pogledajte se u ogledalo na prirodnom svjetlu. Promotrite se i procijenite imate li u licu više ružičastog ili žutog tona. Ružičasto - hladni podton, žuto - topli podton.


Promotrimo razlike na slikama:


Glumica Courteney Cox tipični je hladni tip.




Pogledajte kako joj lice ima ružičast sjaj, oči su joj hladnoplave, gotovo metalno hladne, a kosa tamnosmeđa, gotovo crna.




Pogledajte sada ovaj eksperiment sa svjetlom bojom kestena, koja u sebi ima velik udio bakrene i najpogodnija je za ljude s toplim podtonom kože. Izgleda umorno, isprano, a oči joj dolaze do izražaja na krivi način.





Pjevačica Cheryl Cole je očito toplog podtona, tamnoputa, toplih čokoladno smeđih očiju. Upravo sjaji sa svjetlosmeđom kosom i toplim blond pramenovima.






Cheryl ovdje nosi periku boje višnje, koja je zajedno s ljubičastim tonovima najpogodnija za osobe hladnog podtona. Pogledajte kako toplina njenog lica uopće ne dolazi do izražaja, blijeda je, djeluje umorno i hladni ton kose se bori s njenim toplim, breskvastim tenom.




Ipak, važno je napomenuti da osobe sa svjetlijim i hladnijim tonom tena imaju veći izbor kod promjene boje, dok bi se toplotonaši trebali držati isključivo toplih nijansi. Eksperimenti hladnih tipova s toplim nijansama ipak za nijansu bolje izgledaju nego oni toplih sa hladnim nijansama. Iz osobnog iskustva mogu reći da mi je najgore stajala boja crnog ribiza, duboka ljubičasta nijansa, koja doista nije imala nikakvih dodirnih točaka s mojim žućkastim tenom i svjetlosmeđim očima. "Progutala" mi je cijelo lice, izgledala je neprirodno, poput kape ili perike i brzo sam se vratila svojoj tipičnoj bakrenoj.


O boji kose će, naravno, biti još riječi, ovo je tek početak avanture zvane Kosa. 




K.


Sunday, April 15, 2012

Single-dose hair ampule ~ prvi post :)

Prvo, želja mi je pozdraviti posjetiteljice i posjetitelje bloga.


U Hrvatskoj trenutno vlada ekspanzija beauty blogova što toplo pozdravljam, no oni se većinom odnose na makeup. Već dugo moja je želja bila otvoriti blog posvećen samo kosi, njezi kose, tehnikama bojenja i šišanja i frizurama. Odmah želim naglasiti da nisam frizer po struci, moje znanje je isključivo praktično, a zamorac za razne frizure i boje sam bila ja. Oduvijek rado eksperimentiram s kosom, bojama, raznim frizurama i da, bilo je promašaja, ali i vrijednih iskustava. Što se daljnjih planova tiče, svakako se želim profesionalno baviti kosom, no o tome u kasnijim postovima, kako se budemo upoznavali.



Često posjećujem forume i savjetujem djevojke u vezi kose, bojenja i šišanja i ujedno se unapređujem čitajući članke, tekstove, specijalizirane materijale, časopise, gledajući video tutoriale i slično. U zadnje vrijeme sve više poznanika i prijatelja mi se daje u ruke i kroz praksu otkrila sam ljubav prema kosi i njenom uređenju, kao i spoznala da je friziranje oblik umjetnosti.


Dakle, pridružite mi se u otkrivanju prekrasnog svijeta hairarta, uživajte u čitanju, postavljajte pitanja i nadahnite se na ovim stranicama :).




Do čitanja,


K.






Eveline Charles Academy