Monday, May 14, 2012

Hull hair in the gravy boat - fingerwave tutorial za Voodoo Blonde

Prvo, želim se ispričati na nedostatku fotografija. Ispočetka se pitam ima li smisla uopće pisati blog bez fotografija, ali kako mi je pravi, dobar DSLR fotić samo san trenutno, snaći ću se kako znam. Ne zamjerite :).





Voodoo Blonde me zamolila da napravim tutorial za fingerwave pa rečeno - učinjeno, najbolje što znam i mogu.






Što je fingerwave?


Fingerwave je način uređivanja kose, karakterističan za 20e i 30e godine prošlog stoljeća. 










Postoje razne varijante i načini kako napraviti ovu frizuru. Originalno, žene su je radile radeći valove rukama ili pomoću štipaljki, popularno poznatih pod imenom marcel clips.






Mokra kosa se mazala losionom, dijelila uskim rat tail češljem i savijala prstima u valove na koje se po želji pričvrstila štipaljka pa ostavljena da se suši na zraku. Za trajniji rezultat, štipaljke su se kuhale u vreloj vodi kako bi se postigao efekt lagane ondulacije.


                                                                             Rat tail češalj






Mi ćemo figerwaves raditi samo pomoću ruku, bez uporabe štipaljki. Marcel štipaljke moguće je nabaviti putem Ebayja i najvjerojatnije u trgovinama frizerskom opremom.


Potrebni alati:


* rat tail češalj
* gel za kosu ili losion za kovrčanje (Keune Curl Activator, npr.)
* mrežica za kosu
* metalne štipaljke (nabavljive u DMu)
* željezni stisak ruke (:D)


Preferiram losion (postoje i jeftinije varijante, naravno) jer se gel voli osipati nakon sušenja.






1. Na mokru kosu treba nanijeti dosta losiona ili gela cijelom dužinom, posebno naprijed. Neka kosa ne bude toliko mokra da se cijedi, ali morala bi biti prilično mokra. Kosu začešljati prema natrag.


2. Rat tail češljem napraviti razdjeljak s lijeve strane. Neka razdjeljak bude vrlo dubok. Tu si stvarno dajte maha i dobro zagrabite ulijevo. Kosa mora biti dobro raščešljana.


3. Sada imate kosu razdijeljenu na lijevo. Ostatak začešljajte unazad.


Idemo!




a) Desnu ruku postavi na rez razdjeljka, od gore prema čelu. Češalj drži čvrsto uz prste. Odredi širinu wavea i lagano rastvori prste, i dalje čvrsto postavljene na razdjeljku. Češljem uguraj pramen između prstiju i drži 10ak sekundi.




b) Češalj drži čvrsto uz wave, položen uz glavu.




c) Češljem pritisni wave s obje njegove strane, prvo od dolje pa od gore.




d) Počešljaj kosu ispod wavea polukružno, u smjeru suprotnom od kazaljke na satu - ne dižući češalj s glave. Područje ispod wavea se tada nalazi skoro na licu.




e) Prvi wave je gotov!




Sad samo nastaviš tako dalje i to je to. Kosu treba zaštititi mrežicom. Ako nisi sigurna da će se valovi održati, iznad i ispod svakog vala treba staviti najobičnije metalne štipaljke:










Za ovaj look potrebno je malo vježbe. Ako uspije iz prvog puta, izvrsno, ali ne treba se obeshrabriti ako ne. Teško je koordinirati rad ruku na ovaj način, posebno u odrazu ogledala kad se lako spetljati i ne znati više koja vam je lijeva, a koja desna. Ništa strašno, samo hrabro dalje :)




K.

1 comment:

  1. super! spasila si me, treba mi ovaj tjedan za jedan look. zapisala sam "sastojke" na paprić, idem kasnije do grada kupiti pa ću probati već danas to. <3

    ReplyDelete