Sunday, May 13, 2012

Why does my hair feel so sad? - kako pametno odabrati frizuru i izbjeći katastrofu

Prije svega, želim se duboko zahvaliti dragoj Voodoo Blonde na šeranju mog bloga. Doista sam ugodno iznenađena prijateljskim vibrama koje pruža blogganje, a Voodoo mi je prva u tom smislu izašla u susret. Ona je makeup i beauty bloggerica koju otpočetka pratim i najtoplije preporučam da, ako već niste, svratite na njen blog, lajkate je na Facebooku i nadahnete se njenim izvrsnim lookovima i tutorialima.



Danas ću pisati o izboru frizure u odnosu na tip kose. Iako je jako važno da vam frizura i boja dobro pristaju uz tonove tena i očiju, ništa manje važno je odabrati frizuru koju struktura vaše kose može lako podnijeti. Vjerujem da se s tim malo više muče cure s prirodno kovrčavom kosom kojom se za određene lookove mora prilično manipulirati kako bi se "zapekla" u željeni oblik.


Je li to vrijedno muke?


Naravno, odgovor je individualan i ovisi o vještini pojedinca. Ipak, važno je prvo skočiti pa onda reći "hop" jer (znam po sebi) nas ponekad neka frizura toliko fascinira da smo u tom trenu spremni obavezati se na sve - "Ma nema problema, lako ja nju isfeniram", što se ipak pokaže nemogućim u slučaju žurbe ili jednostavno - lijenosti. Tad se suočimo s tim da na glavi imamo spetljano gnijezdo, vremena za uređenje nema pa jednostavno okačimo četke o klin i ostanemo doma jedući sladoled od 5 litara iz Lidla, gledajući Columba i tiho jecajući svaki put kad si uhvatimo odraz u reflektirajućoj površini, s jednim prstom na speed dialu mobitela na kojem je memoriran broj frizera. Zato, budimo pametnije i ne radimo ražanj dok je zec u šumi, manje muke ćemo imati  mi, kosa, naš novčanik i partneri kojima u maniri najgoreg PMSa tulimo tužaljke o svojoj bjelosvjetskoj ružnoći.


1) Tekstura kose


Tekstura kose se u ovom smislu odnosi na stupanj kovrčanja. Svakako, iz prakse, lakše je manipulirati ravnom kosom koja se u slučaju da želite valovitu ili kovrčavu kosu relativno lako nakovrča jednim od brojnih alata predviđenih za to - figarom, sitnim viklerima, peglom ili vezanjem pletenice (ili više njih) na mokru kosu. Što napraviti ako imate kovrčavu kosu, a malo ili nimalo znanja o feniranju, a srce vam zatreperi na asimetričnu mod frizuricu kakvima se proslavio Vidal Sassoon (RIP)?





Odgovor: ništa. Odustanite. Ovo su frizure samo i isključivo za izuzetno ravnu, gustu kosu. Dapače, ove frizure su pogodne za ravnu kosu bez volumena, zbog izuzetno jake i naglašene polukružno ošišane krune na zatiljnom dijelu. Da, nakon izlaska iz frizeraja izgledat će sjajno, ali prvi put kad same operete kosu (a ne znate se same poštenski isfenirati, a budimo realne, gotovo nitko nema toliko snage u rukama i tako dobru kontrolu rada ruku) očekuje vas totalna katastrofa u obliku "mikrofonke".






Ne pokušavajte je izravnati peglom. Pegle su karakteristično namijenjene dužoj kosi barem do razine brade, zbog širine ploča. Za kratku kosu, doduše, postoje mini pegle s malim, tankim pločama. Ako imate viška novca, pokušajte, ali poznato je da se ovakve katastrofe najradije zadese u nedjelju, na blagdan ili tik pred važan događaj kad vam frizer ne radi, u gradu nema struje ili slično. 


Kako biste izbjegle ovakve užase, radite sa svojom kosom, a ne protiv nje. Izbor teksturiziranih frizura za kovrčave je ponešto ograničen, pa evo moja dva prijedloga:


a) tzv. "Rihannica"




Prekrasna asimetrična kratka frizura s dvije teksture - na stranu duže i prirodno, a ravni dio iznad uha na suprotnoj strani toliko kratak da se nema gdje ni kako ukovrčati. Ako vas smeta što pola grada nosi takvu, dajte frizeru dozu slobode da vam jedan ili drugi dio ukrasi dodatnim repićima ili zanimljivim toniranjem kose. 




b) varijanta frizure iz 1920ih, slično kako su nosile zvijezde nijemih filmova






Bob frizurica razdijeljena na stranu, dolje ošišana tupo radi dobivanja težine u kosi (i njenog posljedičnog ravnanja), a površinski na minimalno oštre repiće (radi održavanja teksture blage do srednje kovrčavosti) sa dubokim ravnim rezom od korijena na naprijed (kako bi pramen uz lice bio čim duži i ljepše padao).




2) "Literatura" za odabir uzora za šišanje


Kanite se modnih časopisa i njihovih Photoshopom manipuliranih editorijala ili, ne daj Bože, snimki s modne piste. Te su frizure prilagođene da pasiraju uz ton revije, garderobu, šminku ili atmosferu editorijala i počesto se sastoje od perika, umetaka, ekstenzija ili slično. Investirajte u časopise o kosi, primjerice licencirani tromjesečnik Moja Kosa (cijena je doista prihvatljiva - 9.90 kn na svim kioscima) ili strana izdanja (My Hair, npr.). Iako i tamo ima ekstravagantnih scenskih frizura, lakše ih je prepoznati kao takve i samim time eliminirati. Druga stvar, modeli su često uslikani u stilu fotografije na osobnom dokumentu, na neutralnoj pozadini bez ikakve popratne scenografije, što je jako korisno ako uz frizuru mijenjate i boju - lakše ćete razabrati topli ili hladni podton određene boje u korelaciji s tenom modela.


3) Izbor frizera


Primile ste plaću, sunčan je dan, konačno ste uhvatile termin u frizerskom salonu koji ste priželjkivale i spremne ste zadiviti svijet novom kreacijom u obliku nove frizure. Imate sve preduvjete za srećicu, ali po izlasku iz salona ste na rubu suza pa svraćate do najbližeg china shopa po kapu i po mračnim uličicama nalazite put kući gdje odmah perete kosu i neutješno jecate dok je zadnjim snagama uz još dodatno potrošenih 200 kn u obližnjem DMu na gelove, pomade i pjene dovodite u koliko toliko stabilan oblik da se krišom odvučete u lokalnu pekaru po kruh.


Zašto se to događa?


Prvo, ni frizeri nisu imuni na to da (posebno ako su se netom vratili s edukacije) pokažu što su sve naučili, nauštrb vašeg izgleda. Drugo, ponekad je i frizerima loš dan i nemaju želje ni volje baviti se vama. Treće, odabrali ste salon u kojem rade frizeri specijalizirani isključivo za određeni look ili način šišanja, koji nije prilagođen vašem tipu kose. Četvrto, frizer je nestručan i loše radi.


Što napraviti?


a) Dođite barem 10 minuta prije zakazanog termina da na miru raspravite o frizuri. Ako je frizer u gužvi, tim bolje - promatrajte njegov rad. Ako vam se ne svidi i najsitniji detalj, imate svo pravo pristojno se zahvaliti i otići.


b) Ponesite slike. Tu je većina posla na vama. Odaberite dobru i jasnu sliku, najbolje slikanu iz više kuteva.


c) Nemojte reći "Ne znam ništa o kosi", kao ni "Inzistiram na ovoj frizuri jer znam sve sama". Uzmite u obzir prijedloge frizera. Koliko god u tom trenu bile ljute, izvrstan frizer će vas za frizuru koja ne pristaje obliku vašeg lica ili tipu kose glatko odbiti i vjerujte, bolje je tako. Zajedno razradite plan što i kako dalje.


d) Promotrite ostale klijente u salonu. Ako frizura dobro napreduje, to se vidi na licima klijenata. Ako u kutu salona sjede tri žene s izrazima lica kao da idu na klistiranje tabascom, a ne na pranje ili šišanje, to je jasan znak da nešto ne štima. Pristojno se zahvalite i drugi put birajte pametnije - raspitajte se online o svakom salonu.




Ovim putem najavljujem dva makeovera koja na blog stižu u lipnju - jedan scenski i jedan svakodnevni, kao i šišanje vrhova na muškoj kovrčavoj poludugoj kosi. Uz profesionalne fotografije lako će se vidjeti svaki korak šišanja, bojenja i oblikovanja.






Obećala sam i recenziju zadnjeg L'Erbolario proizvoda za kosu, a to je Crema Ristrutturante per Capelli Fragili e Sfibrati (restrukturirajuća krema za tanku i oštećenu kosu):




Krema je pakirana u tubu od 150 ml, a cijena joj je 11.50 eura. Sadrži ekstrakte lana. Krema se koristi na dva načina, kao pakung na suhoj kosi pred pranje ili kao regenerator koji se ispire. Gotovo je bezmirisna i lagane je strukture. Najtoplije preporučam, oduševljena sam efektom - kosa je nahranjena i zdravog sjaja. 




Do čitanja :)




K.

7 comments:

  1. nema na čemu, fkt zaslužuješ i ti i blog ;)

    imam jednu molbu - možeš li napraviti tutorial za frizuru u stilu 1920-ih? sa valovima i/ili kovrčama. treba mi za jedan look koji spremam uskoro, pa da znam što raditi unaprijed i koji alat spremiti. konkretno mislim na ovo: http://oldphotosjapan.com/images/391.jpg ili neku sličnu varijantu? ak ti se ne da praviti tut, možeš mi mailati neke savjete, imaš na Contact na mom blogu. pusa ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. svakako, uvijek volim svježe ideje. fingerwaves look nije kompliciran, stavit ću početkom tjedna tako da imamo dovoljno vremena popraviti ukoliko išta pođe ukrivo :)

      Delete
    2. hvala puno! evo već ga čitam ;)

      Delete
  2. Krasan blog, sviđa mi se što je napokon nešto novo, a i jako si zabavna. :D
    Definitivno pratim! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala, tina, potrudit ću se da bude zanimljivo i dalje :)

      Delete
  3. Blog je odličan i jako zanimljivo, zabavno i kreativno pišeš i razmišljaš o stvarima :) Zamolila bih te, kad budeš u prilici, da ovakav sličan post napraviš i o frizurama za tanku, ravnu, opuštenu kosu bez volumena i kako istu stilizirati, a da ju se ne opterećuje preparatima... Čitam kako je kovrčavu kosu muka stilizirati, a ja imam ogromnih problema ne izgledati kao da imam tri dlake na glavi (iako imam normalnu količinu kose) i da to tako stoji cijeli dan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoću, a za prvu pomoć - u travnju je objavljen uvod u priču o volumenu (Luxurious Longhair Lather je ime posta). hvala i čitamo se i dalje :)

      Delete